Stress er ikke en sygdom eller diagnose i sig selv, men er et begreb, der beskriver en psykisk belastning, som kan medføre psykisk og fysisk sygdom. Stress er ikke skadeligt eller usundt, men er en naturlig mekanisme, når vi skal yde noget ekstra i krævende situationer. Men sker det dagligt, at vi mærker en stress, som bekymrer os, slider det på kroppen.
Stress udvikler sig ofte over tid når vi har belastet vores system. Stress kommer til ofte udtryk som hukommelses- og koncentrationsbesvær, vejrtrækningsproblemer, anspændt og søvnløshed. Man kan føle sig mere irritable, grådlabil og opleve mavesmerter og hovedpine. Disse reaktioner som ofte mærkes som en kropslig respons på stress, som samtidig kan give en følelse af fastlåshed og en oplevelse af, at det er umuligt at komme ud af situationen.
I Metakognitiv terapi arbejdes der ud fra en forståelse af, at det er tankerne om stress der giver belastningen og ikke alene de udefrakommende krav og forventninger. Derfor vil man i metakognitiv terapi ofte ikke opfordre til fx en sygemelding, men ændre på den strategi man har til at håndtere stress og derved genskabe kontrollen.