Vi kan alle opleve sorg og nedtrykthed i perioder af vores liv uden at være deprimeret, men som stadig er en svær tid at komme igennem. Men begynder tilstanden at blive en varig tilstand af nedtrykthed, nedsat lys og følelsen af tomhed, så risikerer man en depression. Ca. 15% af alle danskere vil opleve depression på et tidspunkt i deres liv og er derfor at betragte som en almindelig psykisk problemstilling.
Depression beskrives som en tilstand, hvor man kan føle sig trist, præget af håbløshed og uden at kunne finde en mening med tingenes tilstand. Energiniveauet kan være meget lavt, som gør det svært at spørge om hjælp eller finde kræfterne til at ændre på situationen. Hvis denne tilstand har stået på i mere end 2 uger betragtes det som værende sandsynligt at man er ved at udvikle en enten mild, moderat eller svær depression.
Graden af depression er bl.a. afhængig af, hvor svært det er at opretholde en normal velfungerende dagligdag med fx familie, venner og arbejde.
Før antog man, at depression blev udløst af tidligere traumer og dårlige oplevelser i livet, som ophobede sig i sindet. Men i dag ser man depression som en tilstand med vedvarende tanker og bekymringer, som vedligeholdes og forstærkes af grublerier. Grubleriet kommer ofte med en overbevisning om, at det er nødvendigt at overtænke og gruble i et forsøg på, at finde løsninger eller svar, men til sidst risikerer man, at disse tanker tager kontrollen og gør det svært at stoppe igen.
I terapien er det netop denne kontrol over de mentale mekanismer, der genvindes ved bl.a. at nedsætte tiden, der bruges på grublerier og selvfokus så der skabes rum, tid og energi til at komme ud af denne onde cirkel af depressive symptomer.